Skip to main content

Zamawiasz sushi po raz pierwszy? Sprawdź, na co zwrócić uwagę!

Dodaj komentarz

Sushi to danie kuchni japońskiej, które w ostatnich latach zdobyło popularność na całym praktycznie świecie. Najczęściej kojarzymy je z surową rybą, jednak potrawa ta może zawierać różne składniki i być przyrządzana na wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy garść informacji, przydatnych dla osób, które chciałyby po raz pierwszy spróbować jednego z jej licznych wariantów.

Sushi po raz pierwszy - poznaj rodzaje sushi i wybierz swój ulubiony!

Czy można zamówić sushi bez surowej ryby?

Fakt, że w sushi znajduje się surowa ryba, budzi w wielu osobach mieszane odczucia. Nie jest to jednak problem — przygodę z tą potrawą można wszak rozpocząć od skosztowania kawałka, który nie zawiera tego składnika. Dobrym wyborem będzie na przykład rolka z węgorzem: mięso tej ryby nie może być jedzone na surowo, przed podaniem jest więc zawsze gotowane, smażone lub grillowane. Wiele osób, jedzących sushi po raz pierwszy, decyduje się też na kawałki zawierające jajko, warzywa, owoce lub mięso kraba. Na stronie top10sushi.pl bez problemu znajdziemy restaurację, która zaserwuje nam jeden z opisanych tu rodzajów tej potrawy.

Jaką odmianę sushi wybrać na początek?

Nawet gdy nie przeszkadza nam obecność surowej ryby, powinniśmy podczas pierwszego kontaktu z sushi wybrać taki jej rodzaj, który już znamy i lubimy. Możemy też na początek postawić na gatunki mięsa o delikatnym smaku i aromacie, stopniowo przechodząc do tych bardziej wyrazistych. Ważna jest również forma, jaką będzie miał nasz kawałek. Dla osób, które po raz pierwszy próbują tej potrawy, szczególnie polecane jest maki. W tym wariancie sushi, ryż oraz wszystkie składniki rolki owijane są w wodorosty nori. Kawałek taki łatwo można włożyć do ust — jest on bowiem stosunkowo niewielki i zwarty.
Jak przygotować się do degustacji sushi?

Jak jeść sushi?

Sushi tradycyjnie je się pałeczkami, jednak posłużenie się palcami również nie będzie nietaktem. Należy oczywiście wcześniej umyć lub odświeżyć ręce — w wielu lokalach, serwujących to danie, podaje się specjalny gorący ręcznik, który może być wykorzystany w tym właśnie celu. W przypadku posługiwania się pałeczkami warto natomiast pamiętać, by do samego jedzenia używać wąskich ich końców (szerszymi nakładamy kawałki sushi na nasz talerz). Nie należy też dzielić rolek: każda z nich jest swoistym dziełem sztuki kulinarnej i powinna trafić w całości do naszych ust. Można wcześniej namoczyć ją w sosie sojowym, uważając jednak, by dodatek ten nie stykał się z ryżem, a jedynie z wodorostami lub mięsem.

Czy sushi może być daniem wegetariańskim?

Chociaż tradycyjne sushi zawiera mięso ryb, nie powinniśmy mieć również problemu ze znalezieniem lokalu, który zaserwuje nam jedną z wegetariańskich lub wegańskich odmian tego dania. Do przygotowania bezmięsnego sushi zwykle wykorzystuje się ogórki, marchewkę, marynowaną rzepę lub inne warzywa. Często spotykanym składnikiem tej potrawy jest też tofu. Wegetariańskich wariantów sushi jest naprawdę wiele — osoby unikające jedzenia mięsa bez problemu znajdą więc taki, który będzie idealnie dopasowany do ich upodobań kulinarnych.

Wpisz komentarz
lub dodaj komentarz jako gość
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Dodaj pierwszy komentarz.