Chaczapuri vs pizza – czym różnią się te dwa serowe klasyki?
Gorący ser rozciągający się na świeżo wypieczonym cieście — brzmi smakowicie? Zarówno chaczapuri, jak i pizza spełnią marzenia każdego miłośnika takiego połączenia. Choć na pierwszy rzut oka oba dania mogą wydawać się nieco podobne, w rzeczywistości różnią się pod wieloma względami – od smaku, przez składniki, po kulturę, z której się wywodzą.
1. Skąd pochodzą te dania?
Chaczapuri to danie wywodzące się z Gruzji, uważane za narodową dumę tego kraju. Nazwa pochodzi od dwóch słów: „chaczo” (ser twarogowy) i „puri” (chleb). W Gruzji istnieje wiele regionalnych odmian chaczapuri – najbardziej znana to adżarska (Adżaruli), w kształcie łódki, z jajkiem i masłem na wierzchu. Serwuje je np. Restauracja Gruzińska Samarqand - kliknij link, by poznać całe menu!
Pizza ma natomiast swoje korzenie we Włoszech, a konkretnie w Neapolu. Choć tego rodzaju placki wypiekano już w starożytności, to pizza we współczesnym wydaniu narodziła się dopiero w XIX wieku. Klasyczna margerita z sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią symbolizuje włoską flagę, a także narodową tożsamość.
2. Co z ciastem, czyli sercem każdej potrawy?
W przypadku tradycyjnej pizzy neapolitańskiej ciasto jest cienkie, chrupiące z zewnątrz, ale powinno być elastyczne w środku. Przygotowywane jest z:
- mąki pszennej,
- drożdży,
- wody,
- oliwy.
Często dojrzewa nawet 24 godziny, co pozwala wydobyć z niego głębię smaku.
O tym, jak powinno smakować prawdziwe gruzińskie chaczapuri, dowiesz się, klikając link. Bazuje ono na bardziej puszystym, drożdżowym cieście, zbliżonym do ciasta na bułki. Jest grubsze, bardziej sycące niż pizza. Musi być także przyjemnie miękkie – idealne do maczania w roztopionym serze i jajku.
3. Jaki ser, czyli to, co lubimy najbardziej?
Pizza wykorzystuje klasyczną mozzarellę – miękką, delikatnie mleczną, a także roztapiającą się w wysokiej temperaturze. Często wzbogacana jest innymi dodatkami – od szynki i pieczarek po ananasa i owoce morza.
Chaczapuri jest z kolei wypełnione tradycyjnymi gruzińskimi serami – najczęściej sulguni lub imeruli. Pierwszy to ser solankowy, lekko kwaskowy, który doskonale się topi.
4. Jak podawać każde z dań?
Pizza podawana jest w formie dużego placka, krojonego najczęściej na trójkąty. Je się ją z talerza, rękami lub sztućcami – w zależności od sytuacji i upodobań.
Chaczapuri to z kolei łódka z ciasta wypełniona serem, z wbitym w środek surowym jajkiem i kawałkiem masła na wierzchu. Tradycyjnie najpierw miesza się jajko z serem w środku, a następnie odrywa brzegi i macza się je w powstałym kremowym, gorącym nadzieniu.
Warto wiedzieć, że chaczapuri występuje w różnych wersjach:
- Adżaruli – łódka z jajkiem,
- Imeruli – płaski placek z serem w środku,
- Megruli – podobny do imeruli, ale z dodatkowym serem na wierzchu.
A może pizza chaczapuri jako jedno danie?
Coraz częściej kucharze łączą ze sobą dwa światy, a dokładniej dwa smaki i dwie kultury. Pizza z gruzińskim serem, albo chaczapuri z sosem pomidorowym i włoską mozzarellą? Możliwości są przecież nieograniczone!
lub dodaj komentarz jako gość
Dodaj pierwszy komentarz.
Najpopularniejsze wpisy:
-
Super glue - jak pozbyć się go ze skóry?
-
Kim jest flebolog Bartłomiej Juza?
-
Bezpieczna tlenoterapia już od dzisiaj! Koncentratory tlenu przenośne i stacjonarne
-
Nowoczesne oprogramowania erp dla firm
-
Na co zwracać uwagę przy wynajmowaniu busa?
Najnowsze wpisy:
-
Jaki wiek jest najlepszy na naukę pływania?
-
Gruntowe pompy ciepła w Zakopanem: rozwiązanie dla górskich domów
-
Chaczapuri vs pizza – czym różnią się te dwa serowe klasyki?
-
Czym jest pozycjonowanie lokalne? Wyjaśniamy na przykładzie krakowskich Czyżyn!
-
Arteterapia: leczenie ciała i duszy poprzez sztukę
Najnowsze komentarze:




